Site rengi

Tasarım

Sağlık alanında yaşanan şiddette son nokta…

08.08.2018
650
A+
A-

Doç. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu

Geçen hafta komşu ilimiz Şanlıurfa’da Üniversite Hastanesinde Çocuk doktoru Bahattin Ahmet Yalçın, çocuk hastanın babası tarafından kaldırım taşıyla saldırıya uğradı. Tüm sağlık çalışanları ve vatandaşlar bu duruma büyük tepki gösterdiler. Yoğun bakıma alınan doktorun tedavisi sürüyor. Kaldırım taşını yerden söküp, doktorun başına atacak kadar bir baba nasıl kinlenebilir? Mesele nedir? Çocuğun ateşinin düşememesi.. Ateşi vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Biz doktorlar çocukta ateş olursa, mutlaka hızlıca düşürelim demiyoruz zaten. Ateşe bağlı havale geçirme konusunda neden-sonuç ilişkisi tam olarak kanıtlanmış değil. Yani her ateşli çocuk havale geçirmiyor. Ateşe bağlı olarak havale geçirdi denen çocuklarında, çok büyük bir çoğunluğunda devam eden bir hastalık ortaya çıkmıyor. Durum böyle iken, vatandaşı doktora karşı dolduran nedir?

Son yıllarda Sağlık alanında çok büyük adımlar atıldı deniyor, ama gerçekler çok da böyle değil. Sağlık alanının hızla özelleşmesi, kamu hastanelerinde performansa dayalı ücretlendirme düzeni sağlık alanını çok bozdu. Üstüne bir de şehir merkezlerinden uzak şehir hastanelerinin yapımı, şehir merkezlerindeki hastanelerin kapanması halkın sağlığını iyice bozacak gibi duruyor. Sağlık düzeninde yaşanan düzensizlikler, vatandaşın ne istediğini bilememesi, sağlığın para ile alınıp satılır hale gelmesi sağlıkta şiddeti yaratan temel nedenler.  Güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla pek çözümlenebilecek gibi durmuyor. Şiddet uygulayanlara cezanın artırılması da bir yere kadar etkili olabilir. Sağlık örgütlerinin çoğu ( Tabip odaları ve sendikalar) yalnızca bu taleple kendilerini ifade ediyorlar ama çok yetersiz kalıyorlar.

Bundan 20 yıl öncesini anımsayalım; sağlık alanında bu kadar şiddet yaşanmıyordu. Hastanelerimizde güvenlik görevlisi yerine birkaç kapıcı bulunurdu. Şu anda her hastanede güvenlik birimleri var. Yerine göre onlarca ve yüzlerce güvenlik görevlisi var. Bu kadar güvenliğe rağmen sorunlar çözülmüyor. Hatta çok kez güvenlik görevlileri de şiddete maruz kalıyorlar. Hayatın her alanında artan şiddet, sağlık alanında daha dramatik hale geliyor. İyileştirmeye çalışılan bir hastanın yakınları, sağlıkçıya şiddet uyguladığı zaman sağlık hizmeti de verilemez hale geliyor.

Sağlık alanında yaşanan şiddeti, toplumun diğer sorunlarından ve sağlık alanında yaşadığımız, paraya dayalı düzenden bağımsız ve yalnız ele aldığımızda çözemeyiz. Neden –sonuç ilişkisi içinde, şiddeti yaratan nedenleri tam olarak ortaya koymamız ve halk olarak çözüm istememiz gerekiyor. Sağlık alanında şiddetin giderek artması halkın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını daha da zor hale getirecektir.

ETİKETLER: ,